Bent u op zoek naar een kalibratiebureau om uw geluidsmeter en/of geluidskalibrator te kalibreren? ENMO SERVICES is sinds 2002 actief als Service & Support Center van geluids- en trillingsmeetapparatuur. Wij zijn actief in België, Luxemburg en Nederland en kunnen u helpen bij het kalibreren van uw geluidsmeter.

Kalibreren en justeren

Kalibreren is het vergelijken van een systeem of apparaat met een standaard om de eigenschappen vast te stellen. Voor geluidsmeters staan deze standaarden in de IEC 61672-1. Het af- of instellen van een geluidsmeter om het in overeenstemming te brengen met de specificaties wordt justeren genoemd.

Kalibreren van geluidsmeter

Bij het kalibreren van een geluidsmeter wordt de afwijking (bias) van het meettoestel vastgesteld. Het vaststellen van de afwijkingen kan gebeuren door directe vergelijking met de product specificaties. Dit kan ook door middel van een reeks vergelijkingen met afgeleide standaarden. De kalibratie van de geluidsmeter bepaalt of het toestel nog aan zijn specificaties voldoet. Dit is erg belangrijk om accurate metingen te kunnen doen. Het meten van een geluidsmeter is het enige middel om zekerheid te garanderen van de juistheid, nauwkeurigheid en de geldigheid van de resultaten. Op deze pagina leest u meer over kalibreren.

Gevolgen meetonnauwkeurigheden

Wanneer de metingen van een geluidsmeter worden gebruikt als middel tot kwaliteitsborging, draagt de periodieke kalibratie van de geluidsmeter ook bij tot het minimaliseren van extra kosten die het gevolg zijn van meetonnauwkeurigheden of aan foutieve metingen. Het regelmatig kalibreren van uw geluidsmeter(s) zorgt dus voor het besparen van kosten.

Hoe vaak kalibreren?

De frequentie dat u een meetinstrument laat kalibreren is afhankelijk van de toepassing van het instrument, hoe vaak u het instrument gebruikt en de gewenste nauwkeurigheid en dus ook afhankelijk van uw eigen kwaliteitseisen. Gemiddeld wordt een geluidsmeter 1 of 2 keer per jaar gekalibreerd. Zo wordt u verzekerd van optimale en betrouwbare metingen. Let wel, voor iedere geluidsmeting dient er in principe een eenvoudige kalibratie uitgevoerd te worden door een geluidskalibrator.

Huren geluidsmeter tijdens kalibratie

Wordt uw geluidsmeter op dit moment of binnenkort gekalibreerd maar gaan uw dagelijkse meetprojecten gewoon door? Dan kunt u ervoor kiezen om een geluidsmeter te huren bij ENMO. Al onze geluidsmeters verkeren technisch in een uitstekende staat en u weet van tevoren precies wat het u zal kosten. Bent u geïnteresseerd in het huren van een tijdelijke geluidsmeter tijdens onderhoud van uw eigen instrumenten? Lees hier dan meer over het huren van instrumenten of neem contact met ons op.