10 jaar Cursus Laagfrequent Geluid – een decennium van kennisoverdracht en impact!
Samenwerking tussen Cauberg Huygen en de ENMO Academy
Een jubileum om trots op te zijn
Al tien jaar lang bieden Cauberg Huygen en de ENMO Academy samen de cursus Laagfrequent Geluid (LFG) aan. Cauberg Huygen, dat veel ervaring heeft opgedaan met onderzoek naar laagfrequent geluid, verzorgt met geluidexperts en lesmateriaal de inhoud van de cursus. De ENMO Academy zet zijn brede netwerk binnen de wereld van geluid in, zorgt voor een fijne cursusruimte en stelt de modernste geluidmeetapparatuur met technische ondersteuning ter beschikking.
Dat deze samenwerking een succes genoemd mag worden, blijkt wel uit het feit dat in tien jaar tijd maar liefst 125 cursisten zijn opgeleid. Zij weten nu hoe een laagfrequent geluidprobleem kan worden aangepakt en gebruiken die kennis in hun werk.
De aanhoudende interesse in de cursus, die meestal volledig bezet is, toont de blijvende relevantie en actualiteit aan van het onderwerp. Laagfrequent geluid is niet alleen technisch complex, maar roept ook maatschappelijke vragen op en leidt bij gehinderden tot veel emoties. De cursus biedt handvatten voor een praktische aanpak van een laagfrequent geluidprobleem waarbij ook wordt stilgestaan bij de last die een onderzoek naar laagfrequent geluid kan zijn voor gehinderden.
Wat is laagfrequent geluid eigenlijk?
Laagfrequent geluid is geluid met hele lage tonen, in het bereik van ongeveer 10 tot 125 Hz. Gehinderden beschrijven het geluid vaak als een drukkend gevoel op de oren of het lichaam, waar niet aan valt te ontsnappen. Als je eenmaal weet wat je moet horen, hoor je het vaak overal. Er zijn dan ook veel bronnen die laagfrequent geluid veroorzaken bijvoorbeeld afzuigingen, koelingen, koelkasten en warmtepompen. Het geluidniveau hoeft maar nauwelijks hoorbaar te zijn om toch als hinderlijk te worden ervaren. Het meten van deze geluiden is technisch uitdagend en vraagt om specialistische kennis én apparatuur.
De cursus bevat naast theorie over laagfrequent geluid ook een praktijkdeel waarin deelnemers zelf een laagfrequent geluidmeting uitvoeren en de resultaten daarna onderling vergelijken. Dan blijkt altijd dat er niet één geluidniveau is, maar dat iedereen iets anders heeft gemeten en dat er vaak grote verschillen zijn. De cursus gaat ook in op mogelijke oplossingen voor klachten over laagfrequent geluid en de juridische kant van laagfrequent geluid.
Voor wie is deze cursus bedoeld?
De opleiding is speciaal ontwikkeld voor akoestisch adviseurs, milieudeskundigen, medewerkers van Regionale Uitvoeringsdiensten, studiebureaus, gemeenten, provincies, ministeries en GGD’s, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Kortom: iedereen die professioneel in aanraking komt met klachten of vragen rond LFG, en daar adequaat en onderbouwd op wil kunnen reageren.
De jubileumeditie: save the date & schrijf je in!
De volgende editie van deze opleiding vindt plaats op donderdag 12 maart 2026 , van 9.30 tot 16.30 (inloop vanaf 9.00), in de opleidingsruimte van de ENMO Academy in Vosselaar (BE), vlakbij Turnhout en de Nederlandse grens. Inschrijven is al mogelijk via deze link.
Cauberg Huygen en de ENMO Academy kijken ernaar uit om ook de volgende generatie professionals te inspireren. Laagfrequent geluid blijft een onderwerp dat om deskundigheid vraagt en Cauberg Huygen en de ENMO Academy blijven klaarstaan om die expertise te delen.