Het labo van ENMO Services is geaccrediteerd volgens ISO17025, met onder andere bijhorende specifieke normen ISO16063-21:2003 en ISO16063-44:2018. Vanuit verschillende nationale richtlijnen, wordt de gebruiker van accelerometers, krachtcellen, vibratiemeters en trillingskalibrators aangespoord om een geaccrediteerde kalibratie te laten uitvoeren, zodat er wettige en correcte metingen uitgevoerd worden. De klant krijgt bij elke kalibratie een volledig certificaat, waarop vermeld staat dat de meetapparatuur functioneert binnen verwachtingen.

Dat klinkt allemaal zéér duidelijk en eenduidig, maar eenvoudig is het niet. De uitdagingen, die bij een kalibratie van deze apparatuur horen, zijn groot. Ondanks accreditatie en bijhorend kwaliteitssysteem, leert het labo van ENMO Services nog elke dag bij. Blijven stilstaan is achteruit gaan en kwaliteit is een continu verbeterend proces.

Door de onafhankelijkheid van het labo is de kennis en kunde van verschillende merken noodzakelijk. Dit geeft als uitdaging een goede opbouw van productinformatie, procedure- en toestelhandleidingen. Hieruit dienen altijd de juiste specificaties, zoals toleranties, limieten en bereiken, afgeleid te worden, welke vertaald worden naar de kalibratieprocedures.

Zo zijn ook correcte afspraken over montage, torquewaarde, kabelverwerking zeer belangrijk om een juiste frequentierespons van een accelerometer vast te leggen, zeker hoger frequent. Combineer dit met een triaxiale accelerometer, welke meestal gemonteerd dient te worden met vacuümvet, waardoor het seismische midden correct moet gevonden worden, en er staat de kalibrerende service engineer een moeilijke en zéér nauwkeurige meting te wachten. De afspraken hoe dit exact moet gebeuren, is een kwestie van een grondige opleiding gecombineerd met voldoende richtlijnen om zo een herhaalbaarheid te garanderen over verschillende kalibraties, tussen verschillende bevoegde personen.

De continue opvolging van de stabiliteit van het meetsysteem is ook een uitdaging, om ten allen tijden correcte en nauwkeurige resultaten te blijven rapporteren. De metingen dienen namelijk enkel de fluctuaties van het te testen object weer te geven, uiteraard geen afwijkingen in het meetsysteem.

Doordat de scope trillingen, welke minder in detail staat beschreven in de bijhorende norm dan geluid, komen er ook meer klantenvragen over afkeurcriteria en/of de meetapparatuur nog bruikbaar is binnen hun toepassing. Een belangrijke maar ook uitdagende taak voor het labo van ENMO Services bestaat erin om klanten op een correcte manier te begeleiden.