De eerste B&K microfoon is geboren in 1945 en sindsdien heeft B&K zich als leider gepositioneerd van de productie van meetmicrofoons. Parallel is er ook een sterke ontwikkeling geweest van analysers, recorders en geluidsmeters in combinatie met deze microfoons. B&K heeft een zeer goede reputatie opgebouwd op het vlak van nauwkeurigheid, service en innovatie.

Een condensator microfoon bestaat uit een metalen behuizing met een zeer delicaat, sterk opgespannen membraan met daarachter de backplate. De afstand tussen de backplate en het membraan varieert tussen 15 tot 30 µm. (afhankelijk van het type) Het membraan heeft een dikte van 1,5 tot 8 µm. Het membraan en de backplate vormen de 2 platen van een actieve condensator welke het uitgangssignaal genereren. De capaciteit is typical tussen 2 en 60 pF en hangt af van de diameter van de backplate. Door drukveranderingen zal de afstand tussen de 2 platen wijzigen (de backplate staat vast) en zodus ook de capaciteit wijzigen. Deze variaties worden omgezet in een variatie in elektrische spanning. De drukveranderingen zijn enerzijds de te meten geluidsgolven maar ook de omgevingsdruk.

Om variaties in capaciteit te kunnen genereren moet er een constante lading aanwezig zijn tussen de 2 platen. Deze kan extern voorzien worden door middel van een 200V spanningsbron of via een permanent geladen polymeer, electret genaamd. Dit polymeer wordt aan de bovenkant van de backplate aangebracht. Het electret bevat een vaste elektrische lading welke het nodige elektrische veld genereert in de luchtspleet. Het electret blijft voor duizenden jaren stabiel. Deze laatste wordt nu als standaard gebruikt voor geluidsmeters. (pre-polarized microfoons)

De gevoeligheid van de microfoon wordt bepaald door de stijfheid van het membraan, hoe strakker het membraan wordt opgespannen des te lager de gevoeligheid. Elke microfoon heeft zo zijn gevoeligheid en vervolgens zijn dynamische range. De frequentie range wordt bepaald door de stijfheid en de massa van het membraan. De massa van het membraan zelf en de massa van de lucht achter het membraan. Deze luchtverplaatsing neemt ongeveer tussen 10 en 50% in van de totale massa in.

Geluidsmetingen kunnen zowel hoge als lage niveaus zijn, maar ook bij lage en hoge frequenties. Helaas is het niet mogelijk 1 microfoon te ontwerpen welke in alle toepassingen gebruikt kan worden. Wij helpen u graag verder met de juiste keuze van uw microfoon voor uw toepassing.

Meer informatie kan u terugvinden op: https://www.bksv.com/en/products/transducers/acoustic