Overzicht calendar image 14 November 2024

Draaiende machines trillen anders bij verschillende toerentallen, afhankelijk van de resonanties in de constructie. Bij sommige draaisnelheden kunnen de trillingen zo heftig zijn dat ze kritiek worden genoemd, vandaar de uitdrukking “kritisch toerental”. Dan kunnen de trillingen schade of erger veroorzaken. Anderzijds kan het ook zijn dat de draaiende machine bij bepaalde toerentallen weliswaar geen directe schade ondervindt of veroorzaakt, maar dat de trillingen wel storend hoge niveaus bereiken bij specifieke toerentallen. De ‘Order tracking’-meettechniek geeft inzicht in deze afhankelijkheid van het trilniveau als functie van het toerental. De meettechniek is zeer bruikbaar om geschikte en minder geschikte toerentallen te identificeren van een draaiende machine. Onder draaiende machines kan verstaan worden turbines, maar ook tandwielkasten of versnellingsbakken, elektromotoren, warmtepompen en dergelijke.

De ENMO Academy organiseert een cursusdag (in de Nederlandse taal) over order tracking, welke plaats zal vinden op donderdag 14 november 2024 van 9.00u tot 12.30u in de opleidingsruimte van de ENMO Academy (ENMO Sound & Vibration Technology te Vosselaar (bij Turnhout, vlakbij de Nederlandse grens), België).

Toelichting opleiding

In deze cursus van een halve dag leert u een aantal elegante manieren om de verbanden tussen toerental, de harmonischen van het toerental en resonantie-frequentie te meten en begrijpen. De opleiding voorziet in een hands-on oefening aan een roterende machine (tafelmodel).

Doelgroep

De opleiding is geschikt voor iedereen die:

  • die reeds ervaring heeft met het verrichten van trillings- en akoestische metingen
  • die zijn/haar expertise wenst uit te breiden naar metingen aan roterende machines
  • die zijn/haar kennis op dit gebied wenst op te frissen

Trainer

De trainer voor deze opleiding is Bert Roozen. Bert behaalde zijn MSc diploma werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven in 1986, summa cum laude. In 1992 promoveerde hij in de technische wetenschappen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Bert heeft 25 jaar industriële ervaring op het gebied van lawaaibestrijding, o.a. bij Fokker Aircraft B.V. en bij Koninklijke Philips N.V.  Toepassingen varieerden van het verminderen van het geluid in de cabine van propellervliegtuigen, tot het verminderen van het geluid dat geproduceerd wordt door Magnetic Resonance Imaging (MRI) scanners zoals die gebruikt worden in ziekenhuizen.

Na zijn industriële carrière is hij sinds 2012 verbonden aan de Universiteit van Leuven (KU Leuven), België. Momenteel is hij gastprofessor aan het Laboratorium voor Akoestiek, Departement Natuurkunde, aldaar. Daarnaast doceert hij als zelfstandig consulent een aantal cursussen voor industriële wetenschappers en vanaf heden is Bert ook verbonden aan de ENMO Academy als docent/trainer.

Prijs

De kostprijs van deze unieke cursus bedraagt € 325,= excl. BTW en is inclusief syllabus (de hand-outs zullen in de Engelse taal worden voorzien) en versnaperingen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wij adviseren u dan ook zo spoedig mogelijk een opleidingsplaats te reserveren.

Annulering

Bij annulering van de inschrijving tot 3 weken voor de start is er een vergoeding verschuldigd van 10% van het factuurbedrag, met een minimum van 75 Euro per deelnemer. Bij annulering minder dan 3 weken voor de start is het volledige deelnamebedrag verschuldigd per deelnemer.

 

Nu inschrijven